Виза во Австралија

Најчесто поставувани прашања:


1. Дали ми треба виза за да студирам во Автралија?

Да. За да добиеш виза, мора прво да го пополниш формуларот за апликација, да го поднесеш со потребните докази и да се плати. Виза ќе ти биде издадена  доколку посетуваш регистриран курс со полно работно време.


2. Како можам да добија виза за Авсралија ?

За да добиеш виза , мора да се запишеш на курс најмалку 12 недели. Наша препорака е да се запишеш на минимум 16 недели за да го осигураш твоето доагање.

3. Кои документи се потребни за да добијам студентска виза ?

Зависи од тоа  на кое ниво е твојата држава. Генрално потребни се овие документи:

Копија од пасош или документ за патување од кои се вклучени во апликацијата. – Комплет формулар за апликација  aplikacija 157A.-електронска потврда  или писмо издадена  од твојот едукативен кадар за курсот сто планираш да го посетуваш – Трошоци за апликацијата


4. Што е  OSHC?
OSHC – Overseas Student Health Cover e задолжително здравствено осигурување  за сите интернационални студенти. Цената зависи од должината на твоите стдуии.


5. Што се ми е потребно за медицински преглед?

DIMA formulari
валиден пасош од лицетои што го прави медицинскиот преглед

Кредитна картичка

Потврда за наплата

Наочари или контактни леќи
извештај од специјалист ( доколку го имаш )

 

Дали можам да ја продолжам студентската виза ?

6. Дали можам да ја продолжам визата ?

Да, ние можеме да ти по могнеме околу тоа.


7. Дали можам да работам во Австралија додека студирам?

Да интернационалните студенти можат да работат до 20 часа неделно додека трае курсот и полно работно време на одморите.


8. Кои се вообичаени работи  за студенти?

Највообичаени и најчести: келнер, хигиеничар, помошник во кујна, курир – поштар, бебиситер, нега на стари лица, домашни работи во домовите .....

9.Како можам да добијам постојан престој во Австралија?

Ozzie Studycare соработува со Агенцијата за имиграција – која спроведува пријателски и ефикасни услуги во полето на законот за државјанство и имиграција во Австралија.


РАБОТА

Треба да знаеш дека како студент треба да ги исполнуваш условите за скратено работно време во Австралија. Можеш да работиш до 20 часа неделно за време на твоето студирање  и полно работно време за одморите. Твоето работно место зависи од нивото на познавање на англиски јазик: помошник во кујна, келнер или хигиеничар.

 

3 важни работи пред да аплицираш за работа во Австралија:
1. Треба да добиеш даночен број  (TFN);
2. Да го средиш твоето CV /  резиме, со сите детали за работата за која аплицираш

3. Да отвориш банкова сметка . За сите овие работи  можеме ние да Ви помогнеме.

 

3 важни правила во врска со твојата работа:

  1. Можеш да почнеш со работа веднаш штом почне наставата
  2. Можеш да работиш до 20 часа неделно за време на студирањето
  3. Можеш да работиш без никакви ограничувања за време на одморите.

 

 

 

 

Просечни плати во Австралија:

Келнер  -  до 15 AUS (плус бакшиш)
Помошник во бар – 12-18 AUS

Хигиеничар – чистач– 15-25 AUS
Помошник во кујна – 10-15 AUS
дистрибутер – 8-10 AUS
дадилка – 15-20 AUS
чување деца / постари лица – 15-25 AUS
кувар  – 15-25 AUS
телохранител – 15-40 AUS
сликар / конструктор  – 15-35 AUS
    
Пред да аплицираш за работа треба да знаеш:

Да се информираш повеќе за компанијата : што работи и каде е лоцирана? Можеш да ја посетиш нивната веб. Страна

Копии од твоето CV, резиме и сертификат
конкретни одговори на прашањата

Види го местото каде што сакаш да работиш – додека трае работниот ден

Минимум права и услови за работа:

Твоите права и услови за работа можат да бидат средени со легален документ како државна стипендија, колективен одговор  или индивидуален договор од работодавецот (ITEA).

Ако договорот или стипендијата нема д апоминат , тогаш законот во Австралија обезбедува минимум плата или услови. Ако треба да потпишеш било каков документ, прво прочитај го внимателно за да го рабереш и да направиш копија од истиот.

 

Треба да го знаеш следново:
1. Работодавецот, ако сака може да ти плати повече од миним. Плата , но не помалку.

2. бројот на работни часа во текот на неделата
3. Треба да бидеш исплатен најмалку еднаш месечно
4. Ако сакаш да заработиш повеќе – ноќни смени, викенди, државни празници или прекувремено

5. Ако треба да ти биде платено како надомест за одредени работи

6. Минималниот број на работни часа на смена на список

7. Кога треба да ги користиш  паузите за време на твојата смена

8. Што треба да му приложиш на работодавецот ако сакаш да ја откажеш работата

 

Што е добро во врска со твојата работа?
1. Неплатена работа – тоа е и против законот – не треба да работиш бесплатно. Треба да ти биде платено за сите работни часа, вклучувајќи  и состаноци или обуки и времето на отварање и затварање.

2. Недобивање  потврда за исплатена плата – и да работиш еден ден треба да добиеш потврда за плата

3. Да ти бидат земени пари од платата – за покривање на трошоците ако гостите заминале без да платат ...

4. Да бидеш исплатен дома порано – треба да ја почнеш и да завршиш твојата смена без разлика дали е гужва или не,  ако не се ни договорил со својот работодавец поинаку.

5. Наместо плата, да добиваш други услуги.

6. да бидеш под притисок – да потпишеш некој документ.

7. Да бидеш отпуштен или сменет – ако си болен или ранет.

8. Да бидеш отпуштен  - поради својата сексуална припадност, раса, боја, пол, брачна состојба, бременост или религија

Ако доживееш било која од овие работи – треба да исконтактиташ Workplace Ombudsman Help Line na 1300 724 200 или  www.wo.gov.au.za asistencija.


STEP 1
At the beginning we advise you to choose what would you like to study. From the range of different English or Vocational courses we can help you to select the most suitable college that meets your expectations and career goals.
 
STEP 2
Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth or Cairns – you may wish to consider in which city would you like to study. Please note that not all courses are available in every city.
 

 

 

STEP 3
Obtain an application form, fill it in and submit to the college. Later on you will receive a letter of offer from the college that you would like to enrol.
 
STEP 4
Payment of tuition fee and Overseas Student Health Cover fee.
 

STEP 5
The college will send you a COE – Confirmation of Enrolment.
 
STEP 6
As a student you will need to undergo a compulsory medical examinations with one of the panel doctors approved by Australian Immigration Department.
 
STEP 7
After filling visa application form (for level 1 it is possible to do this online) and making payment for the student visa you will need to submit visa application to the nearest Australian Embassy or DIAC office.
 
STEP 8
Receiving your visa.
 
STEP 9
Buy a flight ticket.
 
STEP 10
Meet Ozziestudycare friendly staff at the Sydney`s airport. We will take you to your accommodation.